Thursday, August 20, 2020

Lucia van Aerssen-Walta's letter to Constantijn Huygens, dated January 10, 1664

Source:

Briefwisseling van Constantijn Huygens

http://resources.huygens.knaw.nl/watermarker/media/huygens/original/transcriptieswalta.pdf?pos_x=10&pos_y=3&use_border=true&all_pages=true&color=20%2C20%2C20&text=%C2%A9+Huygens+ING-website%0Ap.+2%0Ahttp%3A%2F%2Fresources.huygens.knaw.nl%2Fbriefwisselingconstantijnhuygens%2Fbrief%2Fnr%2F6194&font_size=1.5%25

The letter:

Den 10 januvary [1664]
Mijnheer,
Den dese sal Uw.d nu t’enemael de dancksegginge doen van die enplettes, die wij nu in sijn perfectie hebbe gesien. En so haast als de juppe opgemaekt was met de frans, so heb ick se aen mijnvrou Uw.d dochter gesonden om te besien. Hebbe met mij bevonde dat sij seer fray was, in der geschticheyt die verkiesinge passeerde alle de staeltjes die wij door uwen middel hebbe become en was niet een van alle die reprocheerde die verkiesinge die Uw.d hadde gedaen, sodat mijn dochter van Spijck daerover exterordinaris verblijt is en seer met vermakt en secht gelijck het waer is datter nimant in de werelt bequamer can gevonden worde die so wel sich verstaet van alles, als Mijnheer doet. Dat ic versuck dat hij vaek, ja dickwils van ons geïnportuneert wort, doch met hartlijcke wens dat ick het, of enige van de mijne, het selvige coste erkenne, met enige van onse dienste te bewijse.

De tijt dan moete wij afwachte, die ons so geluckich sal make en nu niet anders hebbende als alleen de versekeringe daervan te doen dat ick en alle de mijne sijn, en blijve onveranderlijck,
Mijnheer,
Uw.d ootmoedige ende dienstwillige dienerse
Lucia van Walta, Dovergere van Sommelsdijck.

Ick wenste maer alleen te wete, nu dat Uw.d alle dese moyte gelieft heeft gelieve te neme, dat ick wist aen wie het gelt te geve en hoeveel dat het is dat wij moete geve met de stele van de wayers. Sal het terstont betale en al het verschot van packe.

Madame Boudroy of Huneems heeft seker het g[…..] seer sorchvuldich ons het toegesonde op uw recommandasij.

Ick met alle de jonckheyt wenschen aen Mijnheer een gelucksalich niue jaer en dat hij eens mach tuis in gesontheyt by de sijne mach come.

No comments:

Post a Comment